Om te

Te är en underbar dryck som är den dryck som drick mest i världen näst efter vatten.

Men vad är te? Här kan du lära dig mer om te.

Vad är te?

Allt te som egentligen räknas som te (dvs som inte hör till örtteer) kommer från samma växt Camellia sinensis som är ett träd (det klipps ner till en buske vid odling) som kommer från sydöstra delarna av Asien.

 

Det som bestämmer om  ett te blir svart eller grönt tex är de olika produktionsmetoderna och inte att det kommer från olika växter eller olika delar av växten. De teer som hör till de riktiga teerna är svart te, grönt te, vitt te, gult te, oolong och pu-erh (och lila te men det är egentligen inte en egen tesort). Det som ofta kallas rött te är då alltså inte ett riktigt te utan ett örtte då det kommer från en helt annan växt.

 

Te har odlats i flera tusen år och antagligen använts ännu längre. När man odlar te så beskär man trädet så att det snarare ser ut som en buske (därför säger man oftast tebuske) och när man ska skörda teet, vilket sker på den varma delen av året i tex Kina och andra ”svalare” länder men i varmare länder som tex Sri lanka och de delar av Afrika som man odlar te i så kan man skörda teet året om. Det man skördar är bladen, vanligtvis de två eller tre översta bladen på varje kvist men på vissa teblandningar så skördar man även äldre blad. Fortfarande så skördas det mesta teet för hand och det är också det som räknas som de bästa teerna men på vissa ställen används maskiner.

 

Det är efter skörden som skillnaden i produktion sker


Svart te

Svart te är ett te som har oxiderat efter plockning. Dvs efter att man har skördat teet så får tebladen först vila och sen så krossar man, hackar eller maler tebladen. Detta gör så att saften i tebladen kommer i kontakt med syret i luften och det börjar oxidera.

 

Efterhand så ändrar bladen färg, frön grönt, till rödaktigt och till sist svart. Sen så hettas bladen upp för att stoppa oxideringen och teet får torka.

Grönt te

Grönt te hettas upp direkt efter plockningen detta kan antingen ske genom att det rostas, att det ångas eller att det snabbt doppas i hett vatten. De olika tillvägagångssätten ger lite olika smak och är mer vanlig i olika regioner. Att rosta teet är vanligast i Kina, att ånga det vanligast i Japan och att doppa det i hett vatten är vanligast i Korea. Men det finns ångat te från Kina och vice versa.

 

Efter att teet har hettats upp så torkas det, sen formas det och till sist sorteras det och säljs.

Vitt te

Vitt te är väl det te som är minst processerat då man efter plockningen bara soltorkar teet. Detta gör att om bladen blivit skadade så kan dom oxidera lite grann. En annan skillnad mellan vitt te och de andra tesorterna är att man alltid plockar bara de yttersta bladen på tebusken när dom är så nyutslagna att dom fortfarande har ett vitt fjun på sig. Vitt te skördas också bara på första skörden på våren.

Oolong

Oolong kan man kalla ett mellanting mellan svart te och grönt te. Det är oxiderat men bara delvis mellan 30% och 70% brukar man oxidera oolong. Man brukar vanligtvis prata om ”ljus oolong” och ”mörk oolong” beroende på hur länge teet har oxiderat eftersom det ger helt olika smak.

Gult te

Gult te har i produktionen fått vila mellan dukar vilket ger en speciell smak. Gult te är inte så vanligt här i väst och har länge haft hemlig produktion då gult te endast var till för kejsaren förr i tiden.

Pu-erh

Pu-erh är ett annorlunda te, det är nämligen lagrat. I början produceras det ungefär som grönt te men efter att det har fått torka så lagras det.

 

Det finns faktiskt två sorters pu-erh. Svart pu-erh och grön pu-erh.

Grön pu-erh lagras efter torkning och det brukar lagras i minst 5 år upp till 40 år. Svart pu-erh är ”snabblagrat” tack vare varmare och lite fuktigare lagringsplats vilket gör att dom lagras i ca 3-15 år. Svart pu-erh räknas som ett mindre fint te än grön pu-erh men all pu-erh ökar i varde beroende på hur länge det har lagrats.

Lila te

Lila te är egentligen inte en egen tesort utan det är helt enkelt teblad med en speciell ntioxidant som gör tebladen lila som man använder till lila te.

Hur man tillverkar teet kan vara tex så som man gör pu-erh eller så som man gör grönt te. Så skillnaden ligger i att det är lila teblad.

Rött te

Rött te är egentligen inget te utan ett örtte som heter rooibos och som kommer från Cederbergen i Sydafrika. Rooibos är en ärtväxt so liknar en buske och därav har den fått sitt namn, rooibos betyder nämligen ”röd buske” på afrikaas.

Rooibos innehåller inte koffein och kan därför mycket väl drickas på kvällen.

Örtte

Örtte som ibland kallas Tisane är en infusion på växtdelar tex blad eller blommor av växter som inte kommer från Camellia sinensis. Det finns många olika sorter som har många olika egenskaper. Några kända är rooibos, yerba mate, honeybush, kamomill, pepparmynta m.m

Eftersom det är från så många olika växter kan man inte säga att dom innehåller något specifikt ämne eller är nyttigt på ett specifikt sätt eftersom alla örtteer är olika.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Tillagning

För att teet ska bli gott är det bra om man vet  hur man brygger det för att få det gott.

Både det som står här och som brygganvisning för varje te är generella råd då alla har olika smak men man kan börja vid det generella råden för att sen testa nya tider och temperaturer för att se vad som passar en själv.

Temperatur

En av de viktigaste sakerna förutom bra kvalité på vattnet och teet är temperaturen på vattnet. Det är inte bara kokhett vatten som gäller utan det är faktiskt oftast svalare vatten som man ska brygga teet i. Brygger man det i för varmt vatten blir teet lätt beskt.

 

Generellt sett kan man säga att pu-erh ska bryggas i 100 grader varmt vatten, svart te i 95-100 grader varmt vatten, oolong i 80-100 grader varmt vatten och grönt, vitt och gult te i 70-80 grader varmt vatten. Det finns däremot undantag, särskilt bland gröna teer där bryggtemperaturen kan variera mellan 40 grader och 100 grader. Örtteer och rooibos är ju väldigt varierande men om man ska ha nån riktlinje så är det 100 grader.

Tid

Förutom temperaturen är tiden viktig. Brygger man teet för länge kan det lätt bli beskt.

Även detta är det ganska generellt och ens egen smak spelar stor roll men oftast så ska grönt te bryggas i 30sek-2 min, svart te i 2-3min, oolong i 2-5 min, vitt te i 1-5 min, gult te 2-3min och pu-erh i 2-5 min. örtteer och rooibos är ju väldigt varierande men oftast kan man testa med 5 minuter, vissa örtteer (tex dom som består av rötter eller bark) kan behöva bryggas i 15 minuter eller mer.