Terökt tjälknöl

Terökt tjälknöl 1 st 

Tjälknölen

1 bit fryst vilt eller nötkött tex rulle eller annat kött på dryga 1 kg (jag använde älg).

1l vatten

1 dl salt

2 tsk socker 

Rökblandning

1-2 msk svart te eller annat mörkt te tex yi mei ren

50g vitt ris

50g vitt socker 

Såhär gör du 

  1. Lägg det frysta köttet i en ungsform och ställ den mitt i ugnen på 75 grader i dryga 10 timmar, tex över natten. När innertemperaturen är 65-70 grader är det färdigt.
  2. När köttet börjar bli färdigt koka du upp en lag på vatten, salt och socker och låt det kallna.
  3. När köttet är färdigstekt lägger du den i lagen, se till att lagen täcker tjälknölen. Låt den stå kallt i några timmar, minst 3.
  4. Ta fram en gryta med tätslutande lock som är stor nog för tjälknölen och lite extra på höjden. Lägg 2-3 lager aluminiumfolie i botten med en "säkerhetskant" upp efter grytväggen, blanda rökblandningen och lägg det på folien.
  5. Lägg på en ångkoksinsats i metall eller något liknande (en trådsil, eller i värsta fall en aluminiumpajform som du stuckit flera hål på) och lägg sedan på tjälknölen. OBS tjälknölen ska inte ta i rökblandningen.
  6. Lägg på det tätslutande locket och sätt på högsta värmen tills det kommer ut rök, stäng sedan av plattan.
  7. Låt röka i ca 15 min utan att tjuvkolla.

Serveras med potatis i någon form och säsongens grönsaker.Smaklig måltid.