Terökt tofu

Ingredienser

 

2-3 fasta tofublock á 300 g

1½ tsk Sichuanpeppar

1½ msk havssalt

2 hela stjärnanis

1 kanelstång i bitar

2msk soja

 

 

Ska du göra på kyckling istället så är det 6 kycklingbröst (skinn och benfria)

 

Rökblandningen innehåller 100g vitt ris, 100g vitt strösocker och 2 msk svart te Tex Assam TGFOP

 

Såhär gör du

 

Lägg kryddorna (inte sojan) och saltet i en torr stekpanna och rosta på medelvärme tills kryddorna doftar och saltet blivit ljusbrunt.

 

Plocka bort anis och kanelstången och mortla pepparn och saltet.

 

Gnid in tofun med kryddorna och låt det stå i kylskåp över natten (använd nått lufttätt annars luktar hela kylskåpet sichuanpeppar).

 

Dagen efter gnider du in tofun i sojan, lägger dubbla (jag brukar ta fyrdubbla) lager aluminiumfolie i botten på en stor gryta el wok, aluminiumfoliet ska gå upp efter kanten en bit.

 

Häll i rökblandningen i grytan och skaka den lätt, lägg på nätställningen/aluminiumformen med hål i och lägg på tofun men se till så att tofun inte tar i rökblandningen.

 

Lägg på lock och sätt grytan på hög värme tills rök börjar komma ut från locket, sänk värmen till medel och låt stå i 15 min.

 

Stäng av plattan och låt stå i 15 min till, om det är kyckling kolla så att köttsaften är klar annars får den röka en stund till.